Moottoripyörä parkissa tienvarressa auringonnousun aikaan

Moottoripyörän hankinta mielessä? 6 vinkkiä ostajalle

Kun prätkäkuume iskee, se on usein menoa. Moottoripyörän ostossa maltti on kuitenkin valttia. Nämä vinkit auttavat tekemään järkevän hankinnan. Nautinnollista ajoa!

Moottoripyöräilijöitä ja moottoripyöriä on joka lähtöön. Yksi haaveilee reissuista ulkomaille, toinen kaipaa käytännöllistä menopeliä työmatka-ajoihin, kolmas haluaa tyylikkään kesäpyörän kaupunkikruisailuun.

Kun harkinnassasi on moottoripyörän hankinta, tärkeintä onkin miettiä, millainen moottoripyöräilijä olet ja mihin tarkoitukseen pyörä tulee.

Moottoripyörä on monesti iso sijoitus, ja siksi sen valinnassa kannattaa huomioida tunteen lisäksi myös järki. Kokosimme avuksesi 6 hyödyllistä vinkkiä moottoripyörän ostoon.

1. Valitse malli käyttötarkoituksen mukaan

Etsi työmatkakäyttöön sopivaa moottoripyörää 125–300 kuution kokoluokasta. Sellaiset ovat yleensä melko edullisia ja kuluttavat polttoainetta vain noin 2,5–3 litraa sadalla kilometrillä.

Jos ajat pitkiä matkoja tai mukana on ajajan lisäksi kyytiläinenkin, valitse yli 500-kuutioinen matkapyörä. Siinä on isompi moottori, rento ajoasento ja hyvät mahdollisuudet tavarankuljetukseen. Iso pyörä voi tosin tuntua vaikeasti ohjattavalta, jopa kömpelöltä.

Myös satunnaiseen kaupungilla tai pikkuteillä ajeluun voit halutessasi ostaa isolla moottorilla varustetun moottoripyörän, mutta et välttämättä tarvitse laukkuja tai katetta.

2. Mitä moottoripyörää saa ajaa – tarkista ajokorttisi

Moottoripyörän hankinnassa ja mallin valinnassa on muistettava huomioida myös se, millainen on ajokorttisi – tai tarvitsetko uuden.

A1-luokka oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyörää, A2-luokka keskikokoista moottoripyörää ja A-luokka kaikkein isoimpiakin pyöriä.

A1-luokan ikäraja on 16 vuotta, A2-luokan 18 vuotta ja A-luokan 24 vuotta.

Lisätietoja moottoripyörän ajokortin hankkimisesta löydät Traficomin sivuilta.

3. Moottoripyörien hinnat vaihtelevat – vertaile tarkasti

Moottoripyörän hankinnassa hinta on yksi tärkeä tekijä. Uuden moottoripyörän hinta Suomessa lähtee noin 4 000 eurosta. Työmatkaliikkumiseen kannattaa etsiä pyörää 4 000–7 000 euron hintaluokasta.

Hyvin varustellun, 500–700-kuutioisen perusmoottoripyörän saa noin 8 000 eurolla.

Isompien matkapyörien hinnat pyörivät 13 000–15 000 euron paikkeilla. Kalleimmista malleista, esimerkiksi Harley Davidsonista tai Honda Goldwingistä, voit joutua pulittamaan jopa 50 000 euroa.

Lisävarusteet, kuten navigaattorit, stereot ja turvatyynyt, nostavat moottoripyörän hintaa.

Vertaile myös vakuutusten hintoja. Ne vaihtelevat riskiarvioiden mukaan moottoripyörän mallista riippuen. Kaikkia pyöriä vakuutusyritykset eivät suostu vakuuttamaan ollenkaan.

Nainen juttelee myyjän kanssa moottoripyöräliikkeessä

4. Suosi moottoripyörän hankinnassa vain luotettavia myyjiä

Tiedustele luotettavaa liikettä Facebookin moottoripyöräryhmistä. Myös Suomen Motoristit ry voi neuvoa moottoripyöräkauppiaiden valintaan liittyen.

Ole ajoissa liikkeellä, mieluiten keväällä. Suomessa 80 prosenttia ajokauden kaupoista on tehty juhannukseen mennessä.

Käy koeajelulla ennen kuin teet ostopäätöksen. Varmista, että ohjaus on herkkä, jarrut toimivat eikä mikään vikavaloista pala.

Tarkista käytetyn moottoripyörän kilometrit ja renkaat. Moottoripyörillä ei ole Suomessa katsastusvelvollisuutta, mutta jos pyörällä on ajettu alle 25 000 kilometriä, se on mitä luultavimmin yhä hyvässä kunnossa.

5. Tutustu uuteen moottoripyörääsi rauhassa

Totuttele uuteen menopeliisi rauhallisella parkkipaikalla. Kun sinun ei tarvitse arvailla, miten pyörä käyttäytyy liikenteessä, pystyt keskittymään olennaiseen – ajamisesta nauttimiseen.

Varaa tarvittaessa paikka muutaman tunnin ”ruosteenpoistokurssille”, joita järjestävät esimerkiksi erilaiset motoristitoimijat, ajokoulut ja vakuutusyhtiöt. Niillä harjoitellaan yllättävissä tilanteissa tarvittavia taitoja, kuten tehokkaita jarrutuksia ja moottoripyörän hallintaa eri nopeuksissa.

Tutustu oman alueesi liikenne- ja pysäköintisäännöksiin, niin vältyt yllättäviltä sakoilta.

Tarkista pyöräsi huoltovälit moottoripyörien maahantuojien sähköisistä huoltokorteista. Joidenkin mallien kohdalla ensimmäisen huolto tulee eteen vasta 25 000 ajokilometrin jälkeen.

6. Säilytä moottoripyörääsi oikein

Kun olet hankkimassa moottoripyörää, pohdi myös, miten säilytät sitä. Ota selvää alueen pysäköintisäännöistä. Moottoripyörän voi pysäköidä niille osoitettuihin parkkiruutuihin, mutta muuten pysäköinnissä on noudatettava autojen kanssa samaa säännöstöä.

Samaan parkkiruutuun voi pysäköidä useammankin pyörän, mutta jokaisen on maksettava omasta pysäköinnistään.

Selvitä tarvittaessa myös yksityisten tahojen omat säännöt. Esimerkiksi yksityisten taloyhtiöiden pihalla moottoripyörien säilytys on yleensä kielletty paloturvallisuuteen nojaten.

Etsi moottoripyörälle kunnon säilytyspaikka ainakin talven ajaksi. Moottoripyörää voi säilyttää kylmävarastossa, mutta sitä ei saa jättää pitkiksi ajoiksi vesisateeseen tai lumeen.

Useimmat moottoripyöräliikkeet tarjoavat talvisäilytyspalveluita – yritä tinkiä ensimmäisen vuoden talvisäilytys kaupan päälle! Talven aikana liike voi tarvittaessa huoltaa pyörän kevättä varten valmiiksi.

 

Asiantuntijana Veli-Pekka Ratinen Suomen Motoristit ry:stä.

Moottoripyöriä parkissa

Tarvitsetko rahoitusta moottoripyörän hankintaan?

Aina moottoripyörän ostoa ei pysty toteuttamaan säästöillä. Silloin voi olla tarpeen turvautua rahoitukseen.

Mitä vaihtoehtoja on rahoitukselle?

Santander tarjoaa käytetyn tai uuden rekisteröitävän moottoripyörän hankkimiseen vakuudellista moottoripyörärahoitusta ja käytetyn tai rekisteröimättömän pyörän hankkimiseen vakuudetonta Ostorahoitusta tai moottoripyörälainaa.

Miten vakuudellista moottoripyörärahoitusta haetaan?

Vakuudellisen rahoituksen saa kätevästi moottoripyörän oston yhteydessä suoraan moottoripyöräliikkeeltä. Sopimus voidaan allekirjoittaa paikan päällä verkkopankkitunnuksilla.

Tyypillinen laina-aika on 3–5 vuotta. Asiakas voi itse päättää haluamansa kuukausittaisen lyhennyspäivän ja maksaa lainan halutessaan sovittua nopeammin. Vakuudellisessa moottoripyörärahoituksessa asiakasta suositellaan maksamaan 10–20 prosentin käsiraha.

Entä vakuudetonta Ostorahoitusta ja moottoripyörälainaa?

Vakuudetonta Ostorahoitusta haetaan sähköisesti moottoripyörää myyvän liikkeen verkkosivuilta. Myös moottoripyörälainaa haetaan sähköisesti, mutta Santanderin sivuilta.

Asiantuntijana Brand Manager Tom Tuiskula Santanderilta.

Illustration of person with laptop
Environment: Stage 🢒Country: Finland 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366