Materiaalien valinnasta rakennusjätteiden hävittämiseen – Näin rakennat ympäristöystävällisemmin
Ekologiset valinnat korostuvat yhä enemmän rakennushankkeiden suunnittelussa.Ympäristön huomioiva rakentaja kiinnittää huomiota energiatehokkaisiin ratkaisuihin aina materiaalien valitsemisesta rakennusjätteiden hävittämiseen asti. Hyvin suunnittelu energiatehokas talo säästää luonnonvaroja myös käytössä.
Materiaalien valinta
Ekologinen rakentaminen lähtee materiaalivalinnoista. Ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa materiaalin ympäristökuormitus, eli se, kuinka paljon energiaa sen tuotannossa käytetään ja kuinka kaukaa se tuodaan. Tarpeettomat käsittelyt, kuten paine-impregnoinnit ja tietyt maalit voivat osaltaan rasittaa ympäristöä.
Huomioi nämä 5 asiaa materiaaleja valitessasi:
- Luonnollisuus: Onko materiaali peräisin luonnosta vai onko se tuotettu keinotekoisesti?
- Saatavuus: Onko materiaalia runsaasti saatavissa maailmassa? Kuinka kaukaa materiaali tuodaan?
- Tuotanto: Millaisissa olosuhteissa materiaali on tuotettu? Eettisesti tuotetun materiaalin tunnistaa esimerkiksi FSC-merkistä tai Reilun kaupan merkistä.
- Kestävyys: Laadukkaat tuotteet ovat toimivia ja esteettisesti miellyttäviä vielä vuosikymmenten jälkeen. Varmista, että valitsemasi materiaalit kestävät vuosia niin kulumista kuin trendejä. Huomioi myös, miten materiaalia korjataan ja huolletaan ajan saatossa.
- Kierrätys: Koti kannattaa rakentaa niin, että sen osat voidaan purkaa ja kierrättää. Valitse materiaaleja, joita voidaan käyttää uudestaan. Voit myös itse yrittää löytää käytettyjä materiaaleja rakentaessasi uutta tai vanhaa kunnostaessasi.
Materiaalien plussat ja miinukset
Yleisimmin käytetyistä rakennusmateriaaleista löytyy eroavaisuuksia ympäristön näkökulmasta.
Puu soveltuu rakentamiseen hyvin. Se on pitkäikäinen ja uusiutuva luonnonvara, jonka tuotanto vie vain vähän energiaa. Materiaalin ympäristöystävällisyydestä varmistuakseen kannattaa käyttää FSC-sertifioitua puuta. FSC-sertifikaatti kertoo, että puu on kaadettu metsässä, jossa puunkaato ei vaaranna metsän tulevaisuutta. Kiinnitä huomiota myös paikallisuuteen. Lähellä tuotettu puu vaatii vähemmän resursseja niin tuotannossa kuin kuljettamisessakin.
Luonnonkivi on kestävä ja luonnonmukainen materiaali. Ympäristönäkökulmasta sen käyttö on kahtiajakoista. Sen louhinta maasta vie paljon resursseja, mutta toisaalta se ei vaadi muuta valmistusta ja se voi säilyä siistinä satoja vuosia ilman ylläpitoa.
Tiili on kestävä rakennusmateriaali, eikä se juurikaan vaadi ylläpitoa. Myös kierrätystiilen käyttöä kannattaa harkita, sillä jopa 95 prosenttia kaikista tiilistä voidaan kierrättää, kunhan ne puhdistetaan ensin laastista. Tiilen haittapuoli on se, että sitä on tuotantovaiheessa poltettava pitkään korkeissa lämpötiloissa, mikä vaatii paljon energiaa.
Panosta kodin energiatehokkuutteen
Talon rakenteiden laatu vaikuttaa energian käyttöön. Koko talon energiasta noin kaksi kolmasosaa menee lämmittämiseen, ja osa lämmöstä haihtuu ikkunoista, seinistä, lattiasta ja katosta tai muiden vuotojen kautta. Lämmityskuluja voi hillitä huomattavasti kunnollisella eristämisellä ja tiiviillä ikkuna- ja oviratkaisuilla. Ympäristölle parhaita eristeitä ovat muun muassa käsittelemätön puukuitu, pellavaeriste, kuitusementtilevy ja puukuitulevy. Eristäminen tekee talosta tiiviimmän, joten kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon. Tällöin ilmanvaihtojärjestelmä voi olla syytä päivittää sellaiseksi, että se ottaa lämpöä talteen.
Rakennustyömaan jätehuolto
Myös rakennusmateriaalien jätehuolto alkaa jo suunnitteluvaiheessa. Minimoi rakentamisesta syntyvien jätteiden, kuten pakkausten, ja materiaalihukan määrä. Hukkaa voi syntyä esimerkiksi materiaalien leikkaamisesta. Pyri hyödyntämään materiaaleja, jotka voidaan käyttää uudelleen ja huolehdi, että syntyvä jäte viedään oikeisiin paikkoihin kierrätettäväksi. Pyydä myös urakoitsijaasi kierrättämään materiaaleja mahdollisimman paljon.
Lähde: