Nainen tekee laskelmia kuiteista

Hintojen nousu näkyy arjessa – oletko jo kokeillut nämä säästövinkit?

Moni miettii, miten henkilökohtaisen talouden ja menot saisi mukautettua epävarmaan yleiseen taloustilanteeseen. Muutamalla pienellä toimella voit saada aikaan isojakin muutoksia.

Korkojen ja hintojen nousu tuntuu yhä useampien arjessa. Kun maailmantaloutta tai siihen vaikuttavia myllerryksiä ei pysty itse hallitsemaan, kannattaa keskittyä siihen, mihin jonkin verran voi vaikuttaa: oman talouden ratkaisuihin ja kulutustapoihin.

Jos mietit, miten saat rahasi riittämään tai miten voisit varautua taloustilanteen mahdolliseen kiristymiseen, käy läpi nämä käytännönläheiset säästövinkit.

Tunne tulosi ja menosi

Tulot ovat helposti käsitettäviä, mutta menot suurin osa meistä ajattelee optimistisesti liian pieniksi. Siksi henkilökohtaisen talouden hoidon ytimessä on ymmärrys siitä, mihin kaikkeen rahaa kuuluu.

Jo tiliotteesta saat hyvän kuvan tuloistasi ja menoistasi. Se paljastaa yhdellä silmäyksellä myös ne ”pikkumenot”, joista kertyy viikossa tai kuukaudessa merkittävä kuluerä. Osa menoista on pakollisia, mutta turhia pikkuostoksia on helppo karsia, kun tiedostaa niiden olemassaolon.

Monelle toimiva metodi on kerätä kaikki kuitit ja laskut talteen ja katsoa, mihin rahaa menee. Tulokset voit kirjata vihkoon tai viedä omaan digitaaliseen tilikirjaan.

Budjetin tekeminen auttaa talouden suunnitteluun, etenkin jos edessä on tiukempia kuukausia. Se on työkalu, joka tuo mielenrauhaa ja raameja.

Muun muassa Takuusäätiöllä ja Martoilla on helppokäyttöiset maksuttomat budjettityökalut oman kulutuksen pilkkomiseen. Penno.fi taas on maksuton puhelimessa ja tietokoneella käytettävä raha-asioiden suunnittelu- ja seurantaväline.

Hintojen nousu näkyy ruokamenoissa – ole tarkka ostoksissa

Monien kohdalla ruokaostosten keskittäminen verkkokauppaan hillitsee impulssiostoksia ja ostoskertoja. Kokeile viimeistään nyt! Tutustu myös verkkokauppoihin, jotka ovat erikoistuneet edullisiin poisto- ja jäännöseriin.

Ruokien suunnittelu viikoksi kerrallaan säästää usein rahaa ja vaivaa, ostitpa ruoat mistä tahansa. Valmiita ruokalistoja löytyy verkosta esimerkiksi medioiden ja valmistajien sivuilta. Suunnitelmallisuuden myötä vähenee myös ruokahävikki.

Kauppojen omien merkkien tuotteiden hinnat ovat yleensä muita halvempia. Lihan tai kalan vaihtaminen kasviproteiineihin tai kasviksiin pienentää monilla ruokalaskua. Pakaste saattaa olla halvempi kuin vastaava tuoretuote. Laputetut aletuotteet ja kauppojen omat säästövinkit kannattaa katsoa tarkasti.

Hintojen nousu ei ole yhtä suurta kaikissa tuoteryhmissä, ja joissain tapahtuu jopa laskua. Esimerkiksi Ylen ruokakoneesta voi seurata eri tuoteryhmien liikkeitä.

Karsi turhat tai päällekkäiset palvelut

Palvelujen hankkimisesta ja maksamisesta verkossa on tehty niin helppoa, että sitä ei aina edes huomaa. Kymppi tai kaksi sinne ja tänne. Hankintahetkellä summa ei tunnu juuri missään.

Ehkä nyt on hyvä hetki tarkistaa, montako suoratoistopalvelua kotona on ja käytetäänkö niitä kaikkia. Jo yhdestä palvelusta luopumisesta tulee jopa sadan euron säästö vuodessa.

Myös lukuaikapalvelujen käyttöä voi välillä katsoa kriittisesti. Tarvitsetko täyden palvelun jatkuvasti vai riittääkö pienempi lukuaika?

Entä maksatko sovelluksesta tai lehdestä, jolle sinulla ei oikeasti ole aikaa tai jonka voisit saada jostain halvemmalla? Raksuttaako kuukausimaksu kuntosalille tai muuhun harrastukseen, jota et oikeasti harrasta?

Mies maksaa ostoksiaan kaupan itsepalvelukassalla

Vertaile tuotteita aktiivisesti – hintojen nousu vaatii valppautta

Hintojen vertailu kannattaa aina. Kun hakukoneeseen kirjoittaa etsimänsä laitteen tai asian perään sanan hinta, saa heti katsauksen hintatasosta.

Valppaus verkkokaupoissa palkitsee. Esimerkiksi monet elektroniikkaketjut myyvät palautettuja tuotteita edullisemmin siellä. Tarkka kuluttaja jaksaa odottaa isoja alennuskampanjoita kuten Black Fridaytä.

Vuokra-asunnoissa on juuri nyt valinnanvaraa ja hyvän vuokralaisen markkinat. Voisiko asunnon vaihtaminen edullisempaan tuoda joustoa talouteesi?

Kilpailuta vakuutukset ja sähköt

Vakuutusten kilpailuttaminen voi tuoda tuntuvan vuosisäästön. Jos olet ollut pitkään saman yhtiön asiakas, voit pyytää sitä tarkistamaan vakuutuksesi hinnan. Samalla voitte käydä läpi, onko elämässäsi tapahtunut muutoksia, jotka vaikuttavat hintaan. Esimerkiksi kodin hälytysjärjestelmä voi laskea vakuutusmaksua.

Tarkista myös, kattavatko työpaikan, ammattiliiton tai muun tahon vakuutukset joitakin itse maksamiasi vakuutuksia.

Energian hinta on noussut hurjasti. Jos et vielä ole tarkistanut maksamasi sähkön hintaa, nyt on aika tehdä se. Ole kuitenkin tarkkana sopimusehtojen ja -ajan kanssa, jos vaihdat yhtiötä.

Jos ajat, aja entistä taloudellisemmin

Polttoaineiden hintojen nousu tuntuu nopeasti kukkarossa. Voisitko korvata osan ajomatkoistasi kävelemällä, pyöräilemällä, julkisilla kulkuneuvoilla tai kimppakyydillä? Voitko säästää liikkumiskuluissa tekemällä etätöitä?

Autoillessa muistuta itseäsi taloudellisesta ajamisesta: moottorijarrutuksen edut, ajaminen isolla vaihteella, kun se on mahdollista, rengaspaineiden tarkastus. Näillä keinoilla vähennetään sekä polttoaineen kulutusta että hiilidioksidipäästöjä.

Pohdi myös, kuinka kovaa on tarpeellista ajaa. Kun nopeus kaksinkertaistuu, ilmanvastus nelinkertaistuu, ja se tuntuu polttoaineen kulutuksessa. Polttoaineiden hintoja voi seurata esimerkiksi täältä.

Iloitse kätevästä kiertotaloudesta

Elämme kierto-, jakamis- ja lainaamistalouden aikaa. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, eikä kaiken tarvitse olla uutta.

Kirpputoreilla shoppailu ja myyminen on paitsi supertrendikästä myös ekologista ja taloudellista. Tutustu myös netin netin ja somen käytetyn tavaran myyntipaikkoihin.

Trendikästä on myös kodin konmaritus, turhasta tavarasta luopuminen. Sillä voi myös tienata ilahduttavia lisätuloja. Jos myyminen esimerkiksi kirppiksellä ei innosta, monet vanhan tavaran liikkeet ostavat ja noutavat tavaraa kotoa asti.

Muista, että kirjastoista saa lainata monenlaisia laitteita ja tavaroita, joita ei kannatakaan hankkia kotiin harvaa käyttöä varten. Monissa taloyhtiöissä ja muissa yhteisöissä on lainaus- ja tavarankierrätystoimintaa – ehkä voisit käynnistää itsekin sellaista!  

Naiset ovat kirpputoriostoksella

Aloita puskurin säästäminen

Taloudellinen puskuri on parasta varautumista tulevaan. Puskurin olisi hyvä olla kahden tai kolmen kuukauden palkan suuruinen. Se voi tuntua isolta summalta, mutta hyvä uutinen on, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Puskuri rakennetaan säästämällä eli kuluttamalla vähemmän. Hyvän alun löydät tulojen ja menojen vertailusta. Olisiko päivän kahvi ja pulla -hetkessä puskurin siemen?

Säästettävän summan ei tarvitse olla suuri, mutta sen pitää olla jatkuva. Toisille sopii tietyn summan siirtäminen syrjään heti palkasta. Toiset käyttävät esimerkiksi pankkien palvelua, jossa jokaisesta korttiostoksesta siirtyy määrätty summa puskuritilille.

Äkkiä huomaat, kuinka palkitsevaa on katsoa, kuinka puskuritilille kertyy rahaa, vaikka muutama euro tai kymppi kerrallaan.

Älä häpeä raha-asioitasi

Joskus elämässä voi käydä niin, että rahat eivät vain riitä. Talousvaikeuksia ei pidä hävetä eikä niiden kanssa tarvitse jäädä yksin. Kerro luotetulle läheisellesi huolistasi, ja pohtikaa ratkaisuja yhdessä.

Hätäratkaisuihin, kuten liian kalliisiin luottoihin tai pikavippeihin, ei pidä syöksyä. On tärkeää tehdä jotain, mutta harkitusti. Otetaanko mahdolliset sijoitukset tai säästöt käyttöön? Hoidetaanko luottoja pois? Tehdäänkö ylimääräisiä lyhennyksiä tai haetaanko lyhennysvapaata (linkki modattuun eri tuotteiden lyhennysvapaa -juttuun)? Voiko laskujen tai muiden maksujen aikatauluihin saada joustoa? Onko omaisuutta, jonka voisi muuttaa rahaksi? Mitä kuluja voisi karsia, mitä vaihtaa edullisempiin vaihtoehtoihin?

Mitä aikaisemmin otat yhteyttä pankkiin tai velkojaan, sitä parempi tilanne on neuvotella esimerkiksi lyhennysvapaista tai maksujärjestelyistä.

Maksutonta talous- ja velkaneuvontaa saa esimerkiksi valtion oikeusaputoimistoista ja Takuusäätiöstä.

 

Asiantuntijana jutussa Takuusäätiön viestinnästä ja neuvonnasta vastaava johtaja Minna Mattila.

Environment: Stage 🢒Country: Finland 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366