Perhe pitää taukoa pyöräilystä rannalla

Sähköpyörän hankinta – ostajan opas

Harkitsetko sähköpyörän ostamista? Lue vastaukset kysymyksiin, jotka useimmiten askarruttavat ostajien mieltä, ja valitse itsellesi paras sähköpyörä. Pyörien malleissa ja hinnoissa on isoja eroja. Tarvittaessa sähköpyörän rahoitus tai laina järjestyy Santanderin kautta.

Sähköpyörä – millaisia ja mihin tarkoitukseen niitä on?

Sähköpyöriä löytyy monenlaisia niin aikuisille kuin lapsillekin. Pyörä valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Markkinoilla on esimerkiksi:

  • sähkömaastopyöriä ja fatbike-sähköpyöriä, joilla on mukava ajaa metsäpoluilla.
  • matalarunkoisia kaupunkisähköpyöriä, joiden selkään on helppo kavuta ja joilla taittuu kätevästi vaikkapa 10 kilometrin työmatka.
  • täysjoustosähköpyöriä vaativampaan maastoajoon tai alamäkipyöräilyyn.
  • taitettavia sähköpyöriä, jotka kulkevat mukana esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä.
  • kolmipyöräisiä sähköpyöriä, joiden etuosaan saa halutessaan vaikkapa istuimen lapsille.

Sähköpyöriä on saatavilla sekä vaihteilla että ilman. Vaihteettomat sähköpyörät, niin sanotut sinkulat, yleistyvät jatkuvasti. Ne ovat suosittuja kaupunkikäytössä helppouden ja modernin ulkonäkönsä vuoksi.

Seitsemänvaihteinen sähköpyörä on suosittu työmatkapyörä. Sähköisen avustuksen vuoksi sähköpyörä on kevyt polkea, eikä kovin monelle vaihteelle ole usein tarvetta. Maastosähköpyörissä, joita käytetään polkuajoon, vaihteita voi olla kaksitoista.

 

Nainen ja mies tutkailee sähköpyörää polkupyöräkaupassa
Markkinoilla on monenlaisia sähköpyöriä. Oma kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan.

Miten sähköpyörä toimii?

Sähköpyörä on polkupyörä, jossa on sähkömoottori. Se avustaa polkemisessa ja tekee ajamisesta perinteistä pyöräilyä kevyempää. Avustustehoa voi säätää pyörän näytöstä.

Pelkällä moottorin voimalla sähköpyörä ei kulje, sillä moottori käynnistyy vasta, kun pyörällä poljetaan. Näin sähköpyörä siis eroaa moposta.

Sähköpyörällä ei myöskään pääse yhtä lujaa kuin mopolla, sillä moottori avustaa polkemisessa 25 kilometrin tuntinopeuteen saakka. Nopeammissa vauhdeissa avustus menee pois päältä. Tämä on säädetty laissa.

Sähköpyörä kuitenkin nopeuttaa matkantekoa, sillä se nostaa ajamisen keskinopeutta. Esimerkiksi ylämäessä sähköpyörällä pääsee 25 kilometrin tuntivauhtia ilman hikikarpaloita.

Sähköpyörän moottori – kuinka tehokkaan tarvitsen?

Moottorin teho (N eli newton) määrää pyörän kiihdytysnopeuden. Kannattaa käydä testaamassa myymälässä, mikä moottoriteho tuntuu itselle mukavimmalta ajaa.

  • Tehokas keskimoottori, 60—90 newtonia, sopii esimerkiksi maastopyöräilyyn, jossa jyrkkiin ylämäkiin tarvitaan nopeasti voimaa.
  • Pienitehoisemmat 50 newtonin keskimoottorit sopivat hyvin kaupunkiajoon, jossa liikkeelle lähdetään maltillisesti.

Pyörän maksiminopeuteen moottorin teho ei vaikuta. Suomessa sähköpyörä saa lain mukaan avustaa ajoa maksimissaan 25 kilometrin nopeuteen saakka. Kun nopeus ylittyy, ajoavustin kytkeytyy pois päältä.

Keskimoottori versus etumoottori ja takamoottori

Keskimoottori on sähköpyörän moottoreista kallein mutta suosituin, sillä se on monipuolisin käyttää ja tarjoaa sulavimman kyydin.

Keskimoottoripyörissä on poljinvoimantunnistus eli momentintunnistus. Tämä tarkoittaa, että pyörä säätää avustustehoa sen mukaan, kuinka voimakkaasti pyörää poljetaan. Mitä voimakkaammin pyörää polkee, sitä enemmän pyörä polkijaa avustaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että keskimoottorilla voi ajaa avustettuna hitaassakin vauhdissa.

Etu- ja takanapamoottorit eivät tunnista poljinvoimaa, vaan seuraavat polkemista liiketunnistimen avulla. Kun poljin liikkuu, pyörä avustaa polkijaa aina täysteholla, eikä hitaasti ajaminen onnistu.

Keskimoottorin hyvä puoli on myös se, että se avustaa ajoa ilman viivettä, mikä tekee matkanteosta sujuvaa ja mukavaa. Etu- ja napamoottori toimivat aina pienellä viiveellä, joten vauhti voi tuntua nykivältä.

Tarvitsetko rahoitusta sähköpyörän hankintaan? Tutustu Santanderin rahoitukseen.

Mies maastopyöräilee kovaa vauhtia sähköpyörällä
Tehokkaammat sähköpyörän moottorit sopivat etenkin maastopyöräilyyn. Kaupunkiajossa pärjää pienitehoisemmalla moottorilla.

Sähköpyörän akku – mitä pitää tietää?

Akku antaa virtaa sähköpyörän moottorille. Akku on irrotettava, ja sitä ladataan tavallisesta verkkovirrasta. Se, kuinka pitkän matkan yksi latauskerta riittää, riippuu akun varauskapasiteetista. Valmistajat lupaavat akuille pyörästä riippuen 40–200 kilometrin kantaman täydellä avustuksella.

  • Työmatkapyöräilyyn ja kaupassa käyntiin riittää akku, jonka kapasiteetti on 40 wattituntia. Sen kantama on täysavustuksella 40 kilometriä.
  • Retkipyöräilyyn ja pitkän matkan ajoon kannattaa valita suurempi akku. Isoimmat akut ovat tällä hetkellä 200 wattituntia.

Akun kestoon yhdellä latauksella vaikuttaa se, kuinka usein ja kuinka tehokasta sähköavustusta käyttää. Mitä isommalla sähköavustuksella ajaa, sitä nopeammin akku kuluu. Yli 25 kilometrin tuntinopeudessa esimerkiksi alamäessä ajettaessa akku ei kulu, koska sähköavustus on tällöin pois päältä.

Akun lataaminen

Lataa akkua sähköpyörän mukana tulevalla laturilla verkkovirrasta. Tyhjästä täyteen lataaminen kestää teoriassa noin 4—6 tuntia akun kapasiteetista riippuen.

Akkua on optimaalisinta käyttää 20—80 varaustasolla. Näin voit maksimoida sen käyttöiän. Lue tarkemmat ohjeet akun lataamiseen pyörän käyttöohjeesta.

Jos akku pääsee tyhjenemään, voi sähköpyörällä silti ajaa. Polkeminen ilman avustusta on hieman raskaampaa kuin tavallisella pyörällä, koska moottori ja akku lisäävät sähköpyörän painoa.

Akun hinta

Akku on sähköpyörän kallein osa: hinnat liikkuvat tyypillisesti satojen ja tuhannen euron välillä. Hinta riippuu akun varauskapasiteetista ja laadusta. Akku kannattaa irrottaa ja ottaa mukaan, kun pyörän jättää parkkiin.

Akun sijainti

Useimmiten akku on joko pyörän rungon alaputken päällä tai integroituna sen sisälle. Tämä vaihtelee pyörämalleittain.

Mikä on sähköpyörän hinta? Kannattaako hankkia halpa sähköpyörä? Sähköpyörän rahoitus?

Sähköpyörien hintahaarukka on laaja: sadoista euroista yli kymmeneen tuhanteen euroon.

Älä osta suin päin halvinta mallia, sillä sen laadussa ja ominaisuuksissa voi olla puutteita. Toisaalta ei kannata satsata harkitsematta kalleimpaankaan. Mieti rauhassa, mitkä ovat käyttötarpeesi ja -tapasi sekä mikä on järkevää budjettisi kannalta. Tarvittaessa sähköpyörän rahoitus tai laina järjestyy Santanderin kautta.

Sähköpyörän hintaan vaikuttavat:

  • pyörän osien laatu ja kesto
  • moottorin teho: mitä tehokkaampi sen kalliimpi
  • akun latauskapasiteetti: mitä pidempi kantama sen kalliimpi.

Laadukkaan sähköpyörän hinta on tavallisesti noin 2 500 eurosta ylöspäin. Muistathan, että moottoria ja akkua ei kannata ylimitoittaa – silloin maksat turhasta.

Kiinnitä ennemmin huomiota pyörän ja erityisesti moottorin ja akun laatuun. Laatua tarjoavat ainakin tunnetut akku- ja moottorivalmistajat kuten Bosch, Yamaha, Shimano ja Brose.

Tunnetut brändit ovat vakiinnuttaneet paikkansa markkinoilla, ja ne ovat todennäköisesti olemassa myös tulevaisuudessa. Voit siis luottaa siihen, että pyöräsi sähkölaitteistoon on saatavilla varaosia vielä vuosienkin päästä.

Lainaa sähköpyörää varten? Laske sopiva laina-aika ja -summa Santanderin lainalaskurilla.

Sähköpyörän huolto – milloin ensihuoltoon?

Ensihuolto on sähköpyörän tärkein huolto. Sen aika on ensimmäisen 300 ajokilometrin jälkeen.

Ensimmäisiä satoja kilometrejä voi ajatella sähköpyörän sisäänajona. Vasta ensihuollossa sähköpyörä tarkistetaan läpikotaisin ja sille etsitään parhaat lopulliset asetukset, kuten vanteiden pinnojen oikea kireys. Huolto tarkistaa myös pyörän sähköosat ja asentaa mahdolliset laitteistopäivitykset.

Kausihuollossa sähköpyörää on hyvä käyttää 2 000 ajokilometrin välein. Huoltoväliä ei kannata pitkittää: se tulee lopulta yleensä kalliimmaksi kuin säännöllinen ylläpito.

Nainen huoltaa polkupyörää
Sähköpyörän hankinta on satsaus, joten pyörää kannattaa huoltaa ohjeistusten mukaan. Ensihuolto sähköpyörälle tulee tehdä 300 ajokilometrin jälkeen.

Sähköpyörän takuuaika – mitä pitää ottaa huomioon?

Valmistajien takuuajat pyörän komponenteille vaihtelevat. Alla on listattuna suuntaa antavia takuuaikoja, joita eri osille tavallisesti tarjotaan. Jos löydät tarjouksen, jossa takuuaika on lyhyempi, kannattaa tarjoukseen tarttumista harkita tarkoin.

Sähköpyörän osien tyypilliset takuuajat:

  • Runkotakuu: 5 vuotta
  • Sähkökomponentit (komponentti- ja valmistevirheet, akku, moottori, näyttö): 2 vuotta
  • Vaihteisto: 1 vuosi

Voiko sähköpyörällä urheilla?

Kun säädät avustustehoa pienemmälle, saat hien pintaan. Täysin ilman avustusta ajaminen on raskasta, koska akku ja moottori tekevät sähköpyörästä tavallista pyörää painavamman.

Sähköpyörällä voi halutessaan tehdä intervallitreeniä: säädä vain avustustehoa suuremmalle ja pienemmälle. Tällöin sähköpyörä on kuin kuntopyörä, jolla pääsee nauttimaan maisemista.

Avustus kytkeytyy pois päältä 25 kilometrin tuntinopeudessa. Tätä kovemmassa vauhdissa työn tekee aina lihasvoima.

Voiko sähköpyörällä ajaa talvella?

Totta kai, kunhan muistat, ettet käytä pyörän akkua kylmänä – se syö akun käyttöikää.

Akku säilytetään aina sisätiloissa, joten se on tavallisesti valmiiksi jo lämmin. Kun ajat sähköpyörällä, akku lämpenee hieman käytössä. Pienet paussit pakkasella eivät myöskään ole vaaraksi, sillä akku on jo valmiiksi lämmin.

 

Jutun asiantuntijana Electrobiken perustaja Jani Jokinen.

Environment: Stage 🢒Country: Finland 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366