Pariskunta katselee tähtitaivasta levin huipulla

Turvallista talvimatkaa! Muista tuulilasin korjaus ja muut tärkeät toimet ennen ajoa

Talven Lapin-reissut ja lomamatkat tarkoittavat usein pitkiä ajomatkoja haastavissa keleissä. Jo ennen matkaa kannattaa tehdä kaikki mahdollinen turvallisuuden ja ajomukavuuden eteen. Toimi hyvissä ajoin, jos tarpeen on esimerkiksi tuulilasin korjaus tai vaihto.

Pohjolan oloissa talviajo vaatii erityistä huomiota esimerkiksi liukkaiden tienpintojen, lumisateen ja pöllyävän lumen sekä loma-aikojen ruuhkien takia. Mutta jo ennen tien päälle suuntaamista on järkevää huolehtia siitä, että auto ja sen varusteet ovat kunnossa – toki myös kuskin on oltava virkeä ja valpas.

Muista nämä 10 tärkeää kohtaa, niin olet valmis turvalliseen ja sujuvaan ajoon:

1. Ennakoi olosuhteita ja varaa aikaa

Sääennusteiden seuraaminen matkan lähestyessä on hyvä tapa. Fiksu kuski ennakoi ja muokkaa suunnitelmia huonon ajokelin uhatessa. Aikaa on hyvä varata enemmän, reitin voi suunnitella uudestaan tai reissun voi siirtää eteenpäin paremmille keleille.

Aikataulusuunnitelmissa myös tauoille pitää jättää aikaa. Jokainen tarvitsee pitkällä matkalla juomaa, ruokaa, jaloittelua ja raitista ilmaa pysyäkseen virkeänä. Lapsiperheen kanssa liikenneasemalla poikkeaminen vie yllättävän kauan.

Sähköautolla pitkiä matkoja liikkuessa on selvitettävä latausmahdollisuudet etukäteen ja varauduttava siihen, että keskeisimmät latauspaikat voivat ruuhkautua sesonkiaikoina.

2. Vie auto tarvittaessa huoltoon

Hyvissä ajoin ennen pidempää ajoreissua on tarkistettava auton kunto. Onhan auto huollettu ajallaan, rikkinäiset ja kuluneet osat vaihdettu ja katsastuksessa käyty?

Tarkista tai tarkistuta moottoriöljyn, jäähdytinnesteen sekä jarrunesteen määrät ja tee tarvittavat lisäykset. Huolehdi, että tuotteet kestävät talviolosuhteet ja kovankin pakkasen.

3. Huolla pyyhkijät ja täytä pesuneste

Paria päivää ennen reissua kannattaa tarkistaa pyyhkijänsulat. Huonokuntoiset sulat jättävät tuulilasin sotkuiseksi, ärsyttävät ja haittaavat havainnointia. Täytä lasinpesunestesäiliö pakkasta kestävällä tuulilasinpesunesteellä. Lasinpesunestettä saattaa kurakeleillä kulua runsaasti, joten pakkaa autoon lisäksi varapullo.

henkilö ajaa lumista tietä auringon laskiessa

4. Hoida kiveniskemän korjaus tai putsaa tuulilasi

Rikkinäinen, kulunut, jäinen, luminen tai likainen tuulilasi on merkittävä turvallisuusriski.

Tuulilasi on syytä puhdistaa ulkopinnan lisäksi myös sisäpuolelta. Kun kevätaurinko paistaa, likainen tuulilasin sisäpinta aiheuttaa valon taittumisesta johtuvaa häikäisyä erityisesti viistosti tulevassa valossa.

Tuulilasin korjaus tai vaihto tulevat eteen, kun pelkkä pesu ja putsaus eivät riitä. Tarkista tai tarkistuta tuulilasin kunto kiveniskemien ja halkeamien varalta hyvissä ajoin ennen ajoreissua. Vaurio tuulilasissa voi heijastaa valoa yllättävällä tavalla ja häiritä kuljettajan näkökenttää.

Kiveniskemä tuulilasissa – rahoituskaskolla korjaus ilman omavastuuta

Kiveniskemien aiheuttamat tuulilasien vaurioitumiset ovat lisääntyneet viime vuosina paljon. Autoista ja laseista on tullut turvallisempia, mutta tuulilasivahinkoja sattuu enemmän. Syy on autojen muuttuneessa rakenteessa. Tuulilasi on nykyautoissa osa korirakennetta, ja siinä on paljon aikaisempaa enemmän jännitteitä, jolloin se myös hajoaa herkemmin.

Laseissa on nykyisin myös paljon tekniikkaa, joten tuulilasin vaihto on tyyristä lystiä. Tuulilasin tarkastaminen ja mahdollisen pienen kiveniskemän suojaaminen esimerkiksi läpinäkyvällä teipillä kannattaa. Jos vaurio pysyy pienenä, se on helpompi ja huomaamattomampi korjata, eikä tuulilasin vaihto ole välttämätöntä.

Santanderin rahoittamiin autoihin on saatavilla rahoituskasko: asiakkaan on mahdollista ottaa vakuutukseen lasiturva, joka korvaa tuulilasin korjauksen ilman lisäkuluja ja omavastuuta. Jos koko tuulilasin vaihto on tarpeen, maksettavaksi jää omavastuuosuus.

Illustration of person with laptop

Pääsiäisen aikaan autoilijoille on jälleen tarjolla ilmaisia tuulilasin kuntotarkastuksia osana Kirkkaasti turvallisin -kampanjaa, jonka takana ovat muun muassa Autoalan Keskusliitto, Autoliitto ja Traficom. Katso täältä tarkastuspisteet ja -ajat.

Pidä huolta rengaspaineista

Tarkasta ennen matkalle lähtöä auton rengaspaineet. Ovathan ne normaalit? Yleensä pidemmälle talvireissulle pakataan mukaan myös paljon tavaraa. Auton rengaspaineet voivat olla silloin 0,2 baria enemmänkin kuin valmistaja ohjeistaa.

Pieni ylipaine renkaassa ei ole haitaksi – alipaine sen sijaan kyllä. Vajaapaineinen rengas on huono ajaa, vaikeuttaa auton hallintaa, lisää polttoaineenkulutusta ja myös hajoaa helpommin.

Tarkasta myös vararenkaasi tai paikkaussetin kunto. Varaudu siihen, että lumisella ja liukkaalla tienpinnalla kitkarengas käyttäytyy eri tavoin kuin nastarengas.

Tarkasta vakuutukset ja tallenna puhelinnumerot

Viimeistään ennen pidempää reissua kannattaa varmistaa kaskovakuutuksen taso ja se, että siinä on kolarointiturva, joka korvaa autolle tapahtuvia vahinkoja. Vakuutukseen kuuluva tiepalvelu korvaa esimerkiksi hinaukset ja on tarpeellinen apu, jos auto hyytyy tienposkeen.

Santander-tiepalvelu on nyt kaikkien autorahoitusasiakkaidemme käytössä vakuutuksesta riippumatta. Tutustu myös autovakuutuspalveluihimme.

Kirjaa ylös tiepalvelun ja vakuutusyhtiön puhelinnumerot, niin saat avun tarvittaessa nopeasti paikalle. Tien varressa värjötellessä ei ole mukavaa tehdä ylimääräisiä soittoja tai verkkohakuja esimerkiksi vahinkoilmoituksen tai hinaustilauksen takia.

Auto ajaa lapissa lumista tietä valot päällä

Testaa valot ja opettele käyttämään niitä

Varmista, että auton kaikki polttimot ovat kunnossa. Pimeillä maanteillä ajovalot ovat liikenneturvallisuuden kannalta avainasemassa. Näkyvyyden varmistamiseksi puhdista etu- ja takavalot erityisesti kuraisella tai lumisella kelillä.

Tutustu ja kertaa myös valojen toimintaperiaatteet. Olennaista on selvittää, missä valokatkaisijan asennossa autossa palavat aina sekä ajo- että takavalot. Palauta myös mieleen, mistä takasumuvalon ja pitkät ajovalot saa kytkettyä päälle.

Pakkaa tavarat turvallisesti

Irralliset tai väärin pakatut matkatavarat vaarantavat matkustamon turvallisuutta, sillä ne voivat sinkoutua ympäriinsä äkkijarrutustilanteessa. Matkatavaroiden paikka on tavaratilassa. Painavimmat tavarat tulevat tavaratilan pohjalle. Tavaroita ei saa kuormata takaistuimen selkänojan yläreunaa korkeammaksi, jotta ne eivät hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä työnny matkustamoon.

Helppo tapa lisätä matkustamon mukavuutta ja turvallisuutta on suksiboksi. Katolle asennettavaan kuljetuslaatikkoon pakkaat kätevästi sukset, lumilaudat, toppavaatteet ja muut keveämmät, tilaa vievät matkatavarat.

Varmista akun toiminta, vaihda patterit ja pakkaa piuhat

Jos omistat akkulaturin, ota se mukaan. Kovat pakkaset ovat myrkkyä autojen akuille, mutta toimivalla laturilla varmistat käynnistymisen. Muista myös lämmittimen kaapeli. Sähkökäyttöisestä lämmitysjärjestelmästä ei ole hyötyä, jos sitä ei saa kytkettyä sähkötolppaan.

Milloin auton avaimen paristo on vaihdettu? Varsinkin avaimettoman (keyless) järjestelmän autoissa kauko-ohjainavainten paristot tulevat tiensä päähän yllättävän nopeasti ja pakkasella vielä nopeammin. Vaihda siis paristo ennen reissua.

Älä unohda hätävarusteita

Tarkista, että autossasi on hätäkolmio. Ota mukaan myös ensiapupakkaus, taskulamppu, huomioliivi tai heijastimia, lumilapio sekä lämpimiä vaatteita koko porukalle. Pakkaa hätätarvikkeet helposti saataville, älä tavaratilan pohjalle.

Myös aurinkolasit on kevättalvella syytä pakata mukaan. Kirkas, matalalta paistava aurinko häikäisee helposti ja aiheuttaa tarpeettomia vaaratilanteita. Aurinkolasien avulla vältyt myös silmiä väsyttävältä siristelyltä pitkällä ajomatkalla.

Environment: Stage 🢒Country: Finland 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366