Yhteistyö vaikuttajien kanssa nosti tarinat esiin:“Nuoruuden vimmassa unohtui, että lainat pitää maksaa takaisin”
Miten kohtuudella eläminen ja maksuvara vaikuttavat suomalaisten arkeen? Lue blogivaikuttajien ajatuksia rahankäytöstä ja säästämisestä.Meille Santanderilla vastuullinen luotonanto on toimintamme kulmakivi: haluamme olla varmoja, että asiakkaidemme talous on tasapainossa, kun he ottavat lainaa. Näin tahdomme estää ylivelkaantumista ja samalla lisätä asiakkaidemme taloudellista osaamista, kun he ymmärtävät oman taloutensa kantokyvyn.
Tänä kesänä halusimme tavoittaa laajemmin suomalaisia, ja aloitimme yhteistyön vaikuttajamarkkinointitoimisto Indieplacen kanssa.
Mukana yhteistyössä olivat neljä blogivaikuttajaa, joille oman talouden aiheet ovat aina olleet tärkeitä. WTD-blogin Natalia Salmela, Saijis-blogin Saija Ritamäki, At Maria’s -blogin Maria Nurmi sekä Nakit ja mutsi -blogin Päivi Sappinen avasivat blogeissaan omia ajatuksiaan kohtuullisesta rahankäytöstä ja säästämisestä.
Ennemmin kuin myöhemmin säästämisen alkuun
Merkkilaukkuja, matkustelua, vaatteiden ja kenkien shoppailua, juhlia ja ravintolaillallisia. “Kaikki mulle heti nyt.” Nämä sanat vilahtelivat yhteistyövaikuttajien kertomuksissa, kun he muistelivat itseään nuorina rahankäyttäjinä.
Saijis-blogin Saija Ritamäki ajatteli aina, että alkaa säästämään “sitten vanhempana”. Shoppailuvuosien jälkeen hän tekikin niin ja nyt hän säästää tietyn summan rahastoon ja säästötilille joka kuukausi. Vaikka säästämisestä on tullut nyt tapa, hän toivoo, että olisi aloittanut sen jo aiemmin.
“Jos nyt saisin yhden vinkin antaa juuri kahdeksantoista vuotta täyttäneelle Saijalle niin käskisin pitämään edes ne valmistumisen myötä saadut stipendirahat siellä pankissa säästössä”, Saija sanoo.
Säästämisen tärkeys on näkynyt tänä vuonna Saijalle hyvin kouriintuntuvasti. Koronapandemian vuoksi myös Saija joutui keväällä lomautukselle, josta hän selvisi säästöjensä ja blogitulojen avulla.
Nuoruuden vimmassa ylivelkaantuneeksi
Vuonna 2018 jo yli 380 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä, ja niiden määrä näyttää yhä kasvavan.
Jos oman talouden kantokyky on jo valmiiksi vaakalaudalla, voi lainan ottaminen johtaa ylivelkaantumiseen. Näin kävi Nakit ja mutsi -blogin Päivi Sappiselle.
Päivi kertoo aina olleensa kärsimätön: ideasta toteutukseen piti päästä välittömästi, vaikka tili olisi tyhjä ja luottokortti tapissa. Tämä kiirehtiminen näkyi erityisesti elämän suurissa – ja kalliissa – päätöksissä. Koska Päivi oli jo opiskeluaikana tottunut rahoittamaan elämäänsä lainarahalla, se oli myös myöhemmin luontevaa. Lainatulla rahalla oli kuitenkin kääntöpuolensa.
“Nuoruuden vimmassa ja kiireessä unohtui helposti, että lainat pitää maksaa myös takaisin”, Päivi muistelee.
Myös At Maria’s -blogin kirjoittaja Maria Nurmi myöntää olleensa nuorena holtiton rahankäyttäjä. Ilman vanhempiensa rahallista apua ja järjen puhumista myös Maria olisi saattanut olla yksi niistä, joille olisi tullut maksuhäiriömerkintä.
“Siihen aikaan onneksi ei ollut tarjolla pikaisia, kenties vastuuttomiakin, pikalainapäätöksiä sieltä sun täältä. Sen suhteen olen onnellinen, että tulin kuluttamisen suhteen järkiini”, Maria kertoo.
Priorisoi ja ole onnellinen
WTD-blogin Natalia Salmela vannoo kohtuullisen kuluttamisen nimeen. Hänen mukaansa kukkaronnyörejä ei tarvitse sitoa kokonaan kiinni, vaan sitä olennaisempaa on laittaa itselle tärkeät asiat tärkeysjärjestykseen – mihin satsaa ja mistä pihistää tai luopuu kokonaan.
“Yltäkylläisessä maailmassa houkutuksia riittää ja tärkeintä onkin mielestäni priorisoida omat arvot ja oikeasti ne asiat, jotka lisäävät onnellisuutta. Jokaiseen junaan ei tarvitse hypätä”, Natalia summaa.
Omaa talouttaan vastuullisen hoitamisen voi aloittaa heti. Talouden kantokyvyn ja maksuvaran voi tarkistaa Elä kohtuudella -sivuston laskurilla. Emme halua kenenkään elävän vähemmän, mutta enemmän voi elää myös kohtuudella.
Lue lisää vastuullisuudesta Santanderilla.