Onko aikuisena varaa opiskella? Kolme kysymystä mietittäväksi
Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on synkentänyt työllisyysnäkymiä monilla aloilla. Kun työt loppuvat yllättäen, voi edessä olla opiskelu uuteen ammattiin. Miten aikuisopiskelu onnistuu taloudellisesti?Mietitkö aikuiskoulutusta? Et ole yksin. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 1,6 miljoonaa eli jopa joka toinen 18–64-vuotiaista suomalaisista osallistui erityisesti aikuisia varten järjestettyyn koulutukseen.
Toiset meistä ovat elinikäisiä opiskelijoita, jotka keräilevät koulutuksia ja tutkintoja ansioluetteloon. Toisille taas koulun penkkiin palaaminen voi olla pakollista esimerkiksi epävarman työtilanteen tai työttömyyden vuoksi. Millä tavalla aikuinen voi opiskella? Ja miten opinnot voi rahoittaa? Mieti seuraavat kolme kysymystä ennen opiskelijaksi ryhtymistä.
Omasta kukkarosta vai työnantajan tukemana?
Opintojen rahoittaminen saattaa olla monelle aikuisopiskelun este. Kun säännöllisistä palkkatuloista lyhentää jo asuntolainaa ja muita arjen kuluja, voi jättäytyminen työelämästä opiskelijaksi tuntua liian suurelta riskiltä. Myös maksullisten koulutusten korkeat kurssimaksut saattavat tehdä liian suuren loven kukkaroon.
Omat säästöt toimivat puskurina ja tuovat taloudellista turvaa tulotason laskiessa hetkellisesti. Myös laina voi olla sopiva tapa rahoittaa opintoja, jos opiskelut esimerkiksi takaavat työllistymisen ja lainan takaisinmaksun.
Työhön tai ammattiin liittyvässä koulutuksessa kannattaa selvittää työnantajalta, olisiko mahdollista opiskella henkilöstökoulutuksena, jolloin työnantaja voi tukea rahallisesti opiskelua.
Täysiaikaisen opiskelijan kannattaa myös selvittää, minkälaisiin tukiin on mahdollisuus. Esimerkiksi ansiosidonnainen työttömyystuki, Koulutusrahaston 15 kuukaudeksi myöntämä aikuiskoulutustuki tai palkallinen oppisopimus voivat olla mahdollisia tapoja rahoittaa opintoja.
Työn ohessa vai täysiaikaisena?
Täysiaikaisen opiskelun etuna on se, että opinnot saa usein suoritettua nopeammin kuin työn ohessa, mutta työn ohessa opiskelu on helpompi toteuttaa taloudellisessa mielessä.
Opinnot voivat olla yksittäisiä kursseja tai opintokokonaisuuksia, mutta myös kokonaisen tutkinnon voi suorittaa aikuisopintoina. Aikuiskoulutus eroaakin nuorten koulutuksessa erityisesti siinä, että opinnot voi sovittaa usein omaan elämänrytmiin ja ovat pääosin monimuoto-opintoja, joissa lähi- ja etäopetus vuorottelevat.
Omaksi iloksi vai täysin uusi ammatti?
Koronavuosi on aiheuttanut epävarmuutta työtilanteessa monilla aloilla, jolloin voi tulla eteen uuden ammatin opiskelu. Mikäli opiskelu ei ole työllistymisen vuoksi välttämätöntä, omaa tietotaitoaan voi kartuttaa täysin uuden tutkinnon tai ammatin lisäksi omaksi ilokseen esimerkiksi harrastukseen liittyen.
Työn ohessa omaksi iloksi opiskelu voi olla ensimmäinen askel kohti kokonaisen tutkinnon opiskelua, jos intohimo vie mennessään ja harrastuksesta tuleekin ammatti. Tämä voi olla kuitenkin turvallinen tapa testata, onko opiskelu tai uusi ala itselle se juttu, ilman, että pitää tehdä lopullista päätöstä.